Tonio van Vugt
Midnight Madness info
*****
Echt het aller-, allerslechtste van KLIK! Echt waar!
Van de 1100 korte en lange animaties die het KLIK!-festival opgestuurd krijgt, worden er zo’n 250 geselecteerd. De rest is uiteraard niet goed genoeg. Maar tussen ‘niet goed genoeg’ en ‘zo slecht dat het weer leuk is’ zit een groot verschil. Uit die laatste categorie werden de allerbeste (of liever: allerslechtste) geselecteerd voor het Midnight Madness-programma dat met enig vertraging vannacht van start ging. Nadat de sfeerverhogende Ren & Stimpy-clip Royal Canadian Kilted Yaksmen was uitgemond in een bescheiden singalong, kon het ramptoerisme beginnen: goedwillend amateurisme, studentenfilms uit de Oekraïne die uit de rails gaan, onbegrijpelijke Japanse (kinder?)films en pijnlijk serieus gemeende poëzie. Had programmeur Luuk van Huët ons niet van tevoren gewaarschuwd waar de uitgangen zich bevonden? Nou dan!

Er was een filmpje bij dat de wansmaak met opzet opzocht, over twee kinderen met een frisbee in een idyllische tuin, kleurrijk maar klunzig getekend, met een manisch vrolijke soundtrack met kinderkoor (die voor hen die het meegemaakt hebben de EO Kinderkrant uit de jaren 70 akelig helder in de herinnering bracht). Maar wanneer de frisbee over het tuinhhek belandt, komt de punchline: de kinderen bevinden zich in een concentratiekamp. Ja, lachen! (En dat deden we dan ook met overgave.) Hilarisch diepte/hoogtepunt: een jeugdherinnering over een jongetje dat moet leren fietsen, maar nog voordat zijn zadeltje op de juiste hoogte staat van een steile helling naar beneden raast, elke vorm van inventiviteit en kwaliteit meenemend in zijn val. Alle clichés uit klassieke animatie worden gebruikt, maar op een perfect verkeerde manier: stelt u zich de uitpuilende ogen à la Tex Avery voor in diezelfde EO Kinderkrant. De verteller leest voor met alle emoties en joie de vivre van een begrafenisondernemer. Grootste grap: er worden vijf story editors vermeld op de titelrol van dit (Canadese?) mirakel.

Eén filmpje sloeg de plank wel raak: vijf abominabel slecht getekende characters bespreken hun handicaps - zoals slecht functionerende gewrichten, en niet-gesloten lijnen, waardoor het inkleuren van de vlakken een probleem is. Maar het modebewuste meisje dat in zwart-wit is getekend, heeft het het zwaarst: ‘You guys have it easy in full colour, but I have to dress in contrasts!’. Zodra ik weet wat de titel van dit filmpje is, plaats ik een link.

NB Er is ook nog een Best Of KLIK!, met alle prijswinnaars. Dat programma draait aansluitend op de Closing Ceremony, vanavond om 20.00 uur in Kriterion 1.