Zesde editie animatiefestival gaat vanavond van start
Vanavond gaat in het EYE de zesde editie van het jaarlijkse KLIK! Amsterdam Animation Festival in première. Tot en met 17 november zijn de competities Animated Shorts, Animated Student Shorts, Animation For Hire, Political Animated Shorts en 3-D Stereoscopic Animated Shorts te zien. Een ander belangrijk onderdeel is het themaprogramma ‘The Fabulous Fifties’, met de Cartoon Modern-beweging als onderwerp - hierover kunt u uitgebreid lezen in het nieuwe nummer van Zone 5300. Naast korte animaties worden er ook diverse geanimeerde lange films en documentaires vertoond. Op de zaterdag is er een speciale voorvertoning van The Congress van Ari Folman (Waltz with Bashir) - hij gaat in januari 2014 in de Nederlandse bioscopen in roulatie, maar u kunt hem hier dus al zien.

De documentaire Persistence of Vision behandelt de beste animatiefilm die nooit gemaakt is The Thief and the Cobbler, het levensproject van animatieregisseur Richard Williams (Who Framed Roger Rabbit?). Regisseur Garrett Gilchrist, een fan van de onafgemaakte film, besloot een voltooide versie te maken zoals Williams deze bedoeld had, onder de titel The Thief and the Cobbler: Recobbled Cut. En dan is er de Nederlandse première van het nogal bizar getitelde Bronies: The Extremely Unexpected Adult Fans of My Little Pony. We hielden het bestaan van dit verschijnsel niet voor mogelijk, maar ‘Bronies’ zijn dus de mannelijke fans van de My Little Pony: Friendship is Magic-serie. Die serie kennen wij trouwens ook niet. Wij ontkennen alles.

KLIK! is er, zoals het een goed filmfestival betaamt, niet alleen voor publiek, maar ook voor professionals, zoals op vrijdag 15 november, wanneer het Industry-programma wordt gehouden. Animatie is booming en de Nederlandse animatiesector is volop in ontwikkeling. KLIK! Industry viert behaalde successen, bespreekt universele onderwerpen, verspreidt kennis en inspireert (toekomstige) professionals. Paul Rudish biedt een uniek kijkje achter de schermen van Disneys nieuwe en immens populaire Mickey Mouse-shorts. Animators of schrijvers die graag feedback willen op hun script kunnen terecht bij de workshop ‘Script Dating’, waar de scriptschrijvers Matthew Curlewis (Amsterdam Writers) en Jantiene de Kroon (productiehuis Mooves) feedback, tips en ‘verdiepende inzichten‘ geven. Verder zijn te gast Thé Tjong-Khing en Tom van Gestel van Submarine, over de interactieve app van Thé’s meestverkochte kinderboek Waar is de taart? heeft gemaakt. En onze eigen Michael Minneboo geeft die dag een lezing over zijn favoriete onderwerp: Spiderman. Bovenstaande, beste lezer, is natuurlijk slechts een tipje van de sluier.

Tot slot kan er ook gedanst worden op KLIK!. Vrijdagavond kan dat geheel in jaren-50-stijl op de jazzmuziek van The Ob6sions. Zaterdagavond is er de grote KLIK! KLIK! BOOM!-party in de Torenzaal, waar onder andere het Franse duo Gangpol & Mit acte de présence geven met hun visueel overdonderende show.
Voor het volledige programma en meer info: www.klikamsterdam.nl