Vincent Hoberg
Jodorowsky's Dune
*****
Frank Pavich
Na het met name Europese cultsucces van zijn films El Topo en The Holy Mountain ontstond bij Alejandro Jodorowsky het plan om Frank Herberts Dune te vertalen in een film van epische proporties. Het project zou echter sterven in schoonheid. In de buitengewoon fascinerende documentaire Jodorowsky’s Dune horen en zien we aan de hand van diverse interviews met betrokkenen en tot leven gewekte storyboards van Moebius hoe de ambities van één man leidden tot misschien wel de grootste ‘sci-fi film that never was’.

Bijna alle medewerkers aan dit project passeren de revue, maar het zijn vooral de gesprekken met Jodorowsky die deze film tot een onvergetelijke ervaring maken. Puur op gevoel verzamelde de Chileen een verzameling aan geweldig aanstormend talent om zich heen, terwijl hij met de bravoure van een ouderwetse con man mensen als Salvador Dali en Mick Jagger weet te strikken voor de sleutelrollen.

Als we tot slot zien hoe de diverse elementen van dit project de weg hebben gebaand voor bijna alle toekomstige sci-fi-klassiekers die wel het levenslicht zagen, blijft maar één gedachte hangen: ‘Wat als? Wat als?’

*****
Tsui Hark
Eigenlijk is er niet zo gek veel veranderd sinds Tsui Harks Chinese Ghost Story uit 1987. De films van deze Hongkongse regisseur zijn nog steeds een onweerstaanbare mengeling van actie, martial arts, romantiek, fantasy, horror en komedie, maar de productietechnieken zijn in bijna dertig jaar natuurlijk enorm geëvolueerd. En de ondertitel Rise of the Sea Dragon 3D zegt het al: deze prequel op de Detective Dee-film die twee jaar geleden op Imagine draaide is nóg bigger and better. Het is in het begin even opletten geblazen met de snelle ondertitels, maar mist u hier of daar een plotduidinkje, dan geeft dat niks. Lees dus eerst even de korte inhoud op de Imagine-site en geef u daarna over aan dit spektakel.

Waar in de meeste 3D-films de effecten tegenwoordig nauwelijks nog kunnen verrassen, slaagt Tsui vooral in de eindstrijd met het zeemonster er een flinke schep bovenop te doen; ik daag u uit om niet een stukje in uw bioscoopstoel te kruipen wanneer het monster hoog boven u uittorent. En ook het gevecht dat Dee en zijn kompanen voeren tegen een bergwand is letterlijk adembenemend. Alsof u er zelf bij was.

En oh ja: doe uzelf een plezier en blijf gedurende de aftiteling lekker zitten. Dat biertje wacht nog wel even.