Tonio van Vugt
[REC] info
*****
Jaume Balagueró & Paco Plaza
Gezien: IFFR 2008
Zolas gezegd: de engste film op het IFFF was [REC], die voor mederegisseur Jaume Balagueró na twee eerdere redelijke zeperds (Darkness en, in iets mindere mate, The Fragile) een rehabilitatie van jewelste betekende. En het liep niet alleen de argeloze IFFR-bezoeker dun door de broek, ook onder de stoel van menig doorgewinterde genreliefhebber vormde zich een plasje. Wat schreef Zone 5300 op het IFFR-blog?

"George Romero kan wel inpakken. REC leent elementen uit diens zombietrilogie, The Exorcist en Rubber Johnny en brouwt dit tot een explosief horrorwerkje dat wel eens dé kneiter van dit IFFR zou kunnen zijn. Een camerateam, bestaand uit presentatrice en cameraman, gaat mee met een ploeg brandweerlui voor een nachtelijk reality-tv-programma en krijgt veel meer actie voor de lens dan waar ze op rekenden. Meer bloed ook. Het gezelschap raakt opgesloten in een appartentencomplex waar een virus lijkt te heersen dat de bewoners redeloos en bijtgraag maakt. Claustrofobisch en hysterisch, zeer effectieve horror." (Marcel Ruijters)

"Dé festivalkneiter van 2008. Over het plot kan maar beter niets verteld worden. Van begin (een overtuigende, naturelle ontvangst door enthousiaste brandweerlieden op de kazerne) tot eind zeer effectief en tot in de puntjes verzorgd." (Hans van der Riet)

Genoeg aanbeveling?