Karlijn de Blécourt
European Fantastic Shorts #1 info
*****
10-04-2008 20:10 Tuschinski Arthouse 5

Een divers programma met bumperklevers, reausachtige basketballers, voetballende kakkerlakken en overactieve wc's.
Mijn top 3 van de European Fantastic Shorts #1:

3: Love and War van Fredrik Emilson (Zweden 2006)
15 minuten adembenemend poppenspel in de vorm van een opera. Niks is aan het toeval overgelaten en alles tot in het kleinste details uitgewerkt. De figuren zingen in Love and War hartverscheurende aria's. Voor wie geen Italiaans spreekt is er geen woord van te verstaan, maar dat is ook niet nodig. Het beeld vertelt het verhaal en zoals dat in opera hoort zie je het drama al van mijlenver aankomen.

2: 6547 van Sebastian Baudet (Zwitserland 2007)
Overactieve WC geeft het leven van zijn bezoekers dramatische wendingen. Simpele doch doeltreffende nachtmerrie over automatisering.

1: Unpossible van Robin King (GB 2007)
Dat het een lowbudget-film is zie je al in de eerste scene. Maar het verhaal is met humor en vernuft in elkaar gezet. Uiteindelijk draagt de totaal ongelikte manier van filmen en acteren juist bij aan het gevoel dat hier een amateuruitvinder aan het werk is. Wel slim, maar niet handig!

Vadata van Manuel Lebelt (Duitsland 2007) haalde het gemiddelde van de Shorts wel ernstig naar beneden. Pretentieus tikkende klokken, Esher-puzzels en de onverzorgde schrijver met een writersblok wisten me niet te boeien.