Merel Barends
Barends blogt: Peur(s) du Noir
*****
Barends & van Loon doen 't AFFF
Tuschinski Arthouse 6
barends & van loon
Tonio van Vugt
Black House info
*****
Terra Shin
17-04-2008 22:00 Tuschinski Arthouse 4
Die malle Zuid-Koreanen toch! Waar anders dan in dat vrijgevochten landje kan een volbloed horrorfilm als Black House zo’n enorme bioscoophit worden? Wat begint als een thriller over een verzekeringsoplichtingszaak, eindigt in een waanzinnige geweldsorgie die herinneringen oproept aan seriemoordenaarsfilms als Silence of the Lambs en The Texas Chainsaw Massacre, terwijl het vervallen huis uit de titel de concurrentie met Bates Motel met gemak aan kan. De kijker krijgt meerdere films voor de prijs van één, en of u daar wat mee kunt hangt waarschijnlijk sterk af van uw stemming van het moment en uw voorliefde voor Aziatische gekte. Een aantal bezoekers had vooral moeite met vergezochte plotwendingen en een hoofdrolspeler die heen en weer geslingerd wordt tussen blinde paniek en heldendom. Ondergetekende daarentegen offerde deze twee uurtjes van zijn leven er graag voor op. En niet stiekem wachten op de Amerikaanse remake!
Tonio van Vugt
The Devil Dared Me To info
*****
Chris Stapp
16-04-2008 22:20 Tuschinski Arthouse 6
Die gekke Kiwi’s! Dól dat ze zijn op bloederige toestanden als afgerukte ledematen en al dan niet vers verminkte lichamen, zolang er maar om gelachen kan worden en er een love story aan vastzit. Het is dan ook prettig biertjes drinken bij deze bewust smakeloze splatterkomedie met een gouden hartje, die zich concentreert rond de rivaliteit tussen twee stuntmannen.

Eersteklas eikel Dick ‘you assholes!’ Johansonson gaat niet met lede ogen toezien hoe zijn oersympathieke voetveeg Randy ‘The Kid’ Cambell hem in populariteit overstijgt, maar doet er alles aan om hem uit de weg te ruimen. Die pogingen resulteren vooral in veel inventief uitgevoerde collateral damage. Een van Dicks eerdere slachtoffers, Tracey (bijgenaamd Tragedy, en dat is niet omdat ze geboren is voor het geluk) valt als een blok voor Randy, en dat is de zoveelste doorn in Dicks oog. Mayhem ensues! Grijsgebieden tussen goed en kwaad kent de film niet, elke nuance wordt in dieprood bloed gesmoord, en dat is precies zoals we dat in films als deze het liefst hebben, hetgeen ook geldt voor de in dit genre welhaast onvermijdelijke happy ending. Voor liefhebbers van het vroegere splatstick-oeuvre van die andere, wereldberoemde Kiwi Peter Jackson is dit een film om niet te missen. Hou een oogje open in uw lokale cultvideotheek en laat u niet misleiden door de lage waardering op de Imdb, ongetwijfeld door mensen met een 'goede smaak'.