Tonio van Vugt
Ordinary Man info
*****
23-04-2006 16:00 Filmmuseum Calypso
‘Fargo’ in Wallonië, luidt de omschrijving van ‘Ordinary Man’, en die zit er niet al te ver naast. Is de vierde film van Vincent Lannoo dan een kopie van deze Coen Brothers-klassieker? Nee, verre van dat. ‘Ordinary Man’ doet aan zijn Amerikaanse verwant denken zoals ‘Calvaire’ aan ‘The Texas Chainsaw Massacre’. Laat die gekke Walen maar hun gang gaan, en het komt allemaal goed. Gewone man Georges heeft een vrouw die vreemdgaat met zijn beste vriend, een meubelzaak die niet loopt en niet heel veel om naar uit te kijken in het leven, behalve dan misschien zijn dochtertje. En oh ja, hij heeft zijn handen vol aan Christine, de vriendin van de man die hij om onduidelijke redenen -per ongeluk- in een vlaag van razernij vermoordde. Want wat doe je met de enige getuige van die moord, wanneer je niet nóg een moord wilt begaan? ‘Ordinary Man’ weet te verrassen met dit simpele gegeven, met plot, spel, regie én het amorele einde. Dat het AFFF-publiek dit blijkbaar ook vindt, blijkt wel: met een score van 8,25 bezet de film de tweede plaats in de poppoll. Ook dat is min of meer verrassend, want ‘Ordinary Man’ is al met al een a-typische AFFF-film.
Reacties
Er zijn geen a-typische afff films meer. De stranger than fiction serie laat dat ook al zien.
Inmiddels heeft deze film de silver scream award gewonnen.
Kalief - 27-04-2006 23:56
En terecht! De publieksprijs gaat de laatste jaren bijna uitsluitend naar a-typische AFFF-films. Dat kenmerkt een verschuiving in de interesse van het publiek. Bloed en darmen zijn leuk, maar de films die je bijblijven bieden ofwel toch iets meer dan dat, of iets heel anders.
Let wel: 'Ordinary Man' was door de AFFF-programmeurs niet genomineerd voor een Zilveren Méliès of een Black Tulip, omdat de film volgens hen eigenlijk niet binnen het toch behoorlijk rekbare AFFF-keurslijf paste. Als dat wel was gebeurd, zou de film wel eens meer prijzen hebben kunnen krijgen dan alleen de Silver Scream Award...
Tonio van Vugt - 28-04-2006 11:18
Ik weet niet of mijn smaak representatief is, maar ik ben persoonlijk eigenlijk wel een beetje uitgekeken op horror. Horrorfilms spelen zich voornamelijk af in het donker en de enge fragmenten steunen voornamelijk op de geluidseffecten. Ik ga niet naar een film om niks te zien en als ik wil schrikken van geluid ga ik wel geblinddoekt wandelen op de A10.
Kalief - 01-05-2006 02:03
En met jou zijn er dus meer mensen uitgekeken op de 'doorsnee' horror. Wat niet wegneemt dat datgene wat de vrouwelijke hoofdpersoon overkomt m.i. wel degelijk als horror omschreven kan worden. Maar belangrijker is dat de film op intelligente (en niet zelden zwart-humoristische) wijze de verhoudingen tussen dader en slachtoffer verkent, en waar de grens tussen beide vervaagt. Een vriend van mij vond het amorele einde, en met name het lot van het dochtertje van de ontvoerder, te ver gaan.
Maar begrijp me niet verkeerd, ik ben nog lang niet uitgekeken op horror. Ieder jaar is er op het AFFF wel een film die er in slaagt een juiste creepy sfeer met enkele goed getimede schrikmomenten te koppelen aan een intelligent scenario dat platgetreden paden weet te ontwijken. Dit jaar was Saint Martyrs Of The Damned er zo een.
Tonio van Vugt - 03-05-2006 22:22
Reactie toevoegen

naam:

e-mail:

website:

commentaar:

Geen HTML, URL's worden automatisch geconverteerd.