Tonio van Vugt
The Machinist info
*****
Brad Anderson
Gezien: persvoorstelling
Stelling: ‘een film is in beginsel slecht, tot het tegendeel bewezen is’.
Deze keer: Ach nee, niet weer een film uit de Spaanse Filmax-studio’s, die al eerder geld in de plomp smeten met producties als ‘Arachnid’ en ‘Darkness’. De plot zal wel weer net zo graatmager zij als hoofdrolspeler Christian Bale...

De toets: Het is een staaltje method acting waar Robert De Niro nog een puntje aan kan zuigen: voor zijn rol van de chronisch slapeloze Trevor Reznik viel mooie jongen Christian Bale (u kent hem van ‘American Psycho’ en ‘Equilibrium’) zo’n 30 kilo af (wat een strak dieet van een blikje tonijn en een appel per dag allemaal niet vermag). En wat meer is: het is misschien wel de rol van zijn leven.
Fabrieksssloof Reznik is niet zomaar slapeloos, nee, dit levende geraamte heeft al een jaar geen oog dicht gedaan. Last van een slecht geweten? Of wordt er werkelijk een complot tegen hem gesmeed door zijn omgeving? En wat is de rol van prostituee Stevie (Jennifer Jason Leigh, geweldig als altijd) in dit alles? En zal zij of serveerster Marie kunnen zorgen voor enige verlichting in het diepellendige bestaan van ons gratenpakhuis (“If you were any thinner, you wouldn’t exist”, voegt Stevie hem liefdevol toe). Verlichting komt er, al is het misschien niet waar Reznik op gehoopt had, maar voordat het zover is heeft de kijker er onder meer een uiterst gedenkwaardige hellevaart in een spookhuis (toepasselijk Route 666 genaamd) op zitten, alsmede een aantal angstige momenten met op hol geslagen machines in de fabriek waar Reznik werkt.
‘The Machinist’ is een hallucinatoir stukje cinema dat het midden houdt tussen ‘The Fight Club’, Franza Kafka en een Nine Inch Nails-clip (de naam Trevor Reznik is een nauwelijks verhulde verwijzing naar Trent Reznor). De film overtuigt misschien niet op alle fronten (de verrassende ontknoping kondigt zich halverwege de film al aan bij de oplettende kijkertjes), maar steekt met kop en schouders uit boven de meuk die voorheen uit de Filmax-studio’s kwam. En Bale moet je zien om te geloven.
Een remake van George A. Romero’s ‘The Crazies’ door regisseur Brad Anderson (ook bekend van ‘Session 9’) staat voor 2006 gepland. We zijn zeer hoopvol gestemd. Ondertussen wensen we Christian Bale een spoedig herstel...

‘The Machinist’ is nog te zien op zaterdag 11-06 om 22:15 in Filmmuseum Cinerama 1