Milan Hulsing
Blood Red info
*****
Christian Molina
09-06-2005 16:00 Filmmuseum Cinerama 2
Jacinto Molina (1934), beter bekend als Paul Naschy, mag dit jaar een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen op het AFFF. Films van deze productieve acteur/regisseur overspoelden in de vroege jaren '70 het continent en je kunt gerust stellen dat het begrip 'Spaanse horror' heel wat minder belletjes zou doen rinkelen als Paul Naschy zijn ziel en zaligheid er niet in had gestopt. Naast acteren en regisseren draaide hij zijn hand niet om voor het schrijven van scripts, het produceren van zijn eigen films en bovendien deed Naschy, in de voetsporen van de oude Lon Chany, vaak zijn eigen grime. Dat in een dergelijk profiel ook de nodige ijdelheid past, mag niet verbazen. Neem bijvoorbeeld de film 'Blue Eyes of the Broken Doll' (1973) waarin Naschy, op zijn eigen scenario, geile bedscènes heeft met de gehele vrouwelijke cast. Naschy werd in de jaren '80 overbodig gemaakt door de oprukkende televisie en een afnemende interesse in traditionele horror. De Nederlandse videoreleases van zijn films op het Sunrise-label vallen trouwens nog steeds op door de prachtige vormgeving.

In het nieuwe 'Blood Red' (2004,) geregisseerd door naamgenoot Christian Molina, revancheert Jacinto Molina aka Paul Naschy zich op jaren van pijnlijke vergetelheid met een eigen scenario waarin hij zichzelf portretteert als de oude, verbitterde acteur Pablo Thevenet. Hij is verwikkeld in de bekende misère van de werkeloze diva. Waar andere acteurs de vernederingen van goedkope schnabbels zouden laten voor wat het is, accepteert Pablo Thevenet een baantje als sinistere figurant in een decadente seksclub. Hij tekent daarvoor een contract, opgesteld in een voor hem onbekende taal. Prompt zien we hem een rits acteurs en regisseurs afmaken met een assortiment aan Japanse messen. Het mag niet verbazen dat de baas van de nachtclub Lucifer zelf is en zo is de film vergeven van de clichés. Dat geeft niets, want waar het hier om gaat is het humoristische venijn maar ook een zekere psychedelische opbouw die doet denken aan oude Italiaanse slashers. Naschy's scenario behelst verder de wereld van de bizarre snuff-film en een vreemde liefhebberij van de hoofdpersoon waarbij een levende muis en een condoom betrokken zijn. De combinatie van klassieke horrorelementen met deze moderne grofheid pakt redelijk goed uit, hoewel een toefje meer gore geen kwaad had gedaan.

De ironische opzet van 'Blood Red' staat in schril contrast met de vermakelijke ernst van Naschy's vroege horrorfilms, die vaak zwaar leunden op de horrortraditie van Universal. Wie wil genieten van Naschy's oude wapenfeiten, kan op het festival terecht bij 'Werewolf's Shadow' uit 1971 (dinsdag 14-6 18:00 Cinerama 2) en bij 'Operation Terror' uit 1970 (woensdag 15-6 18:15 Cinerama 2). ‘Blood Red’ draait verder nog op dinsdag 14-6 om 22:00 in Cinerama 1. Voorafgaand aan de film draait de originele trailer van Naschy's 'The Curse of the Werewolf', zodat u in de juiste sfeer kunt komen.
Reacties
Nog geen reacties.
Reactie toevoegen

naam:

e-mail:

website:

commentaar:

Geen HTML, URL's worden automatisch geconverteerd.