Tonio van Vugt
Nightwatch info
*****
Nochnoy Dozor
08-06-2005 20:00 Filmmuseum Cinerama 1
Stelling: ‘een film is in beginsel slecht, tot het tegendeel bewezen is’. Deze keer: Het Russissche ‘Night Watch’ is door Quentin Tarantino uitgeroepen tot de nieuwe ‘Lord Of The Rings’. Eerst zien en dan geloven. Don’t believe the hypesky!

De toets: Het is nog een hele tour om met de trein vanuit Rotterdam Centraal in Amsterdam Centraal te geraken, althans binnen de tijd die daar officieel voor staat. Blijkbaar is de NS er nog steeds niet in geslaagd om alle rotzooi van het spoor te ruimen na het treinongeluk van afgelopen maandag, dus woensdagavond vanaf Schiphol met de boemel naar CS en met ruim een half uur vertraging en de hakken over de sloot in Cinerama, halverwege de openingsspeech van festivaldirecteur Jan Doense maar mooi op tijd voor de uitreiking van de Lifetime Achievement Award aan animatie-kneiter Ray Harryhausen. Na de uitreiking van de award en vóór de vertoning van de langverwachte Russische hype nam de gelauwerde veteraan de kuierlatten. Wat wil je, de hoogbejaarde Amerikaan heeft dan ook de Koude Oorlog in volle glorie meegemaakt.
‘Nightwatch’ vertelt het verhaal over de strijd tussen Goed en Kwaad, en doet dat op Russisch-theatrale wijze, gegoten in een jasje dat sterk leentjebuur speelt bij films als ‘The Matrix’ en ‘Blade’. Dat leverde in Rusland een blockbuster op, maar aan de andere kant van Europa kijkt men daar toch enigszins anders tegenaan. Wat ‘Nightwatch’ ons voor zich inneemt is de aanwezigheid van humor (hee broertjes Wachowski!) en enkele originele invallen, zoals de opgezette-uil-verandert-in-bevallige-assistente (hee Harry Potter!). Maar eigenlijk hebben we verder alles al vaker en beter gezien, van het Helms Deep-achtige openingsshot tot de spastische fotografie in de actiescenes, een truukje waartoe regisseurs die moeite hebben met gevechtschoreografie steeds vaker een toevlucht lijken te nemen. En als je voor de derde keer de motorkap van een met veel geweld startende auto van binnen ziet, dan treedt er vermoeidheid op bij de kijker. Er zijn weliswaar slechtere openingsfilms denkbaar, maar ook betere. En eigenlijk kwam ik natuurlijk voor de openingsspeech van Mr. Horror, die een betere promotor is voor zijn festival dan welke openingsfilm ook.

'Nightwatch' is nog te zien op zaterdag 11-6 om 15:30 in Filmmuseum Cinerama 1.
Reacties
Wanneer komt Nightwatch in de bios of op dvd??? Ik kan niet wachten, ziet er erg goed uit.
Greetz Niels
Niels (mail) - 14-10-2005 15:59
Reactie toevoegen

naam:

e-mail:

website:

commentaar:

Geen HTML, URL's worden automatisch geconverteerd.