Wat zullen we vanavond eens sneaken?
13-06-2005 20:00 Filmmuseum Cinerama 1
Geen 'Land Of The Dead", zoveel is duidelijk. En ook geen 'Batman Begins', waar vervolgens heel wat mensen op inzetten. Nee, we gaan vanavond om 20.00 uur in Cienrama 1 iets heel anders voor de kiezen krijgen. En de geruchtenmachine fluisterde ons in dat het wel eens een van de hoogtepunten van het festival zou kunnen worden. We kunnen een tipje van de sluier op lichten, en geven u twee aanwijzingen: 'Shaolin Soccer' en 'Axe Gang'. Dan weet de goede verstaander genoeg, denken we...
Milan Hulsing
Dead Meat info
*****
Conor McMohan
12-06-2005 18:00 Filmmuseum Cinerama 3
Een ruziënd koppel raakt per auto verdwaald op het Ierse platteland. Ze rijden een lokale boer van zijn sloffen. Als ze de arme man in de auto hijsen doet zich het eerste zombie-incident van de film voor. Met een krik wordt hem de hersens ingeslagen. Jammer dat de man hierbij in zijn nek gebeten wordt. Het meisje vlucht en krijgt daarbij hulp van een doodgraver die met zijn schop de hoofden van loslopende zombies inslaat. Oorzaak van de zombie-epidemie is een uit de hand gelopen gekkekoeienziekte die binnen een mum van tijd alle Ierse koeien tot moordende monsters heeft gemaakt. Onlangs is in Nederland de eerste mens overleden aan de gevolgen van deze ziekte, en dat na jaren van incubatie. In deze film slaat de ziekte direct over. Het is jammer dat we hierbij haast geen van die koeien in actie zien. Naar verluid laten koeien zich erg moeilijk regisseren. In ‘Paul Schrader’s Exorcist: the Original Prequel’ zit ook al een vleesetende koe en daarvoor heeft men gebruik moeten maken van digitale animatie. Voor dat soort nieuwlichterij had men voor Dead Meat geen geld. Ondanks het erg lage budget is vooral het eerste halfuur goed geslaagd, met een paar hilarische slapstickmomenten en prachtige locaties en camerawerk. Als de nacht inzet verliest de film kwaliteit en richting en lijkt men door de ideeën heen te zijn. In het nachtelijke duister zien we haast niets meer en moeten we vertrouwen op de geluidsbaan die door de Ierse accenten vaak onverstaanbaar is. Gelukkig klautert de film weer omhoog met een prima zombie-orgie in een oude ruïne. Na die scène gaat de film helaas als een nachtkaars uit, alsof de makers gewoon hebben gefilmd tot het geld op was. Voor een dergelijke film zijn de 80 minuten die hij duurt ruim voldoende maar de film mist een goede afwikkeling. Ondanks de minpunten is het toch een aanrader.

Vooraf stond de superieure korte Portugese zombiefilm ‘I’ll See You in my Dreams’ aangekondigd, maar die draaide helaas niet. Informeer of hij woensdag wel voor ‘Dead Meat’ draait, want dit is een korte film die u niet mag missen!

‘Dead Meat’ draait nog op woensdag 15-06 om 22:30 in Cinerama 1. Als u gaat, is het raadzaam helemaal achter in de zaal te gaan zitten want het scherm van Cinerama 1 is misschien een flinke maat te groot voor het digitaal geschoten ‘Dead Meat’.