Peter Pontiac – Groeten uit Amsterdam

Van de godfather van de Nederlandse underground Peter Pontiac verscheen het speciaal voor de KunstStripBeurs 2014 samengestelde boekje Groeten uit Amsterdam, met daarin bijna al zijn tekeningen die de hoofdstad als decor hebben. Het boekje werd prachtig vormgegeven door Fake Booij en is bij verschijning al een collector’s item.

Peter Pontiac – Gaga

Eind jaren 70 belandde de godfather van de Nederlandse underground Peter Pontiac in de kraak- en punkbeweging. In zijn strips verscheen het autobiografische figuurtje Gaga, voor het eerst te zien in stripblad Talent. In 1988 maakte Pontiac Requiem Fortissimo, een lang verhaal waarin Gaga sterft, voor het maandblad Wordt Vervolgd. Nog eenmaal maakt Gaga zijn opwachting, en wel in zijn eigen glossy (‘Glossymijne!’), samen met zijn wederhelft Gigi. En ook Red Rat, Rockin’ Belly en Robur & Pennekamp maken hun opwachting. Zoals het hoort in beperkte oplage, en met veel niet eerder gepubliceerd of moeilijk verkrijgbaar materiaal. Een collector’s item.

Diverse auteurs – Tales from the Flipside No. 6

The Beach Boys die als zombies uit de zee rijzen om schoon schip op het strand te maken, Debbie Harry die ontsnapt aan een gruwelijk lot door beruchte seriemoordenaar Ted Bundy, een nummer-een-hit die iedereen tot zelfmoord drijft, The Cramps die niet bepaald zijn wie ze lijken, het levensverhaal van weirdo-numero-uno Joe Meek: het zijn met recht verhalen over de achterkant van de rock-‘n’-roll te noemen! Verzameld uit alle delen van de wereld, met een cover en bijdrage van Peter Pontiac. Beperkte oplage, Engelstalig.

Peter Pontiac – HÛH?

Al eerder verscheen er in beperkte oplage een bundeling van de rubriek HÛH? die Peter Pontiac begin deze eeuw voor het NRC maakte. In tekeningen en handgeletterde tekst deed Peter wekelijks verslag van een ongelooflijk verhaal. Sleutels die 180 kilometer zwemmen, vissen met de naam Allah op hun buik, dromen die uitkwamen en soortgelijke verhalen die wij het liefst horen bij een goed glas bier. Onlangs verscheen er een nieuwe bundeling van deze rubriek, nu nog mooier en waarschijnlijk in een nog kleinere oplage. Peter werkt al jaren samen met vormgever Fake Booij, en dat heeft een reeks hele fraaie tijdschriftjes en boekjes opgeleverd.


Gert Jan Pos (samenstelling) – Mooi is dat!

Strip en wereldliteratuur vormen een gouden combinatie. Maar hoe zit het met strip en de Nederlandstalige klassieken? Nederlandse en Vlaamse stripmakers werden uitgedaagd tot een meesterproef: vat je favoriet van de klassiekers samen in één strippagina.

Bijna zestig toptekenaars, jonge honden en gelauwerde veteranen, namen de handschoen op. Het resultaat is een staalkaart in stripvorm van de Nederlandstalige literatuur. Aan bod komen romans en verhalen, toneelstukken en gedichten. Ze zijn op alle mogelijke manieren verbeeld: in zwart-wit of kleur, digitaal of geschilderd, met krijt, pastel, inkt, kool en nog veel meer.

Mooi is dat! is een oogstrelende weergave van de hoogtepunten uit onze literaire traditie én een visitekaartje van de begaafdste Nederlandse en Belgische stripmakers. Een cadeau voor liefhebbers van literatuur, strips en beeldende kunst.

De deelnemende tekenaars:
Argibald, Serge Baeken, Paul Bodoni, Stephan Brusche, Randall C, Jan Cleijne, Marissa Delbressine, Aleks Deurloo, Guido van Driel, Flo, Jeroen Funke, Pieter Geenen, Stijn Gisquière, Erik de Graaf, Maaike Hartjes, Albo Helm, Mark Hendriks, Gerrie Hondius, Milan Hulsing, Ilah, Gerrit de Jager, Jeroen Janssen, Aimée de Jongh, Michiel de Jong, Erwin Kho, Kim, Bas Köhler, Erik Kriek, Lectrr, Jeroen de Leijer, Dick Matena, Luc Morjaeu, Nix, Floris Oudshoorn, Boris Peeters, Sam Peeters, Michiel van de Pol, Peter Pontiac, Robert van Raffe, Reinhart, Marcel Ruijters, Martijn van Santen, Olivier Schrauwen, Schwantz, Eric Snelleman, Simon Spruyt, Jeroen Steehouwer, Ruben Steeman, Barbara Stok, Joost Swarte, Typex, Gerben Valkema, Maarten Vande Wiele, Berend Vonk, Ben Vranken, Wasco, Erik Wielaert

Roboduck # 1

Speciale uitgaven ter gelegenheid van het Robodock festival in 2003. Met bijdragen van o.a. Floris Oudshoorn, Luuk Bode, Peter Pontiac en Erik Kriek.

Kettingstrip – Het lieve leven

Het Lieve leven was 6 jaar lang de kettingstrip van stripmagazine Incognito. Maar liefst 40 auteurs tekende in de jaren ’90 een pagina voor deze bizarre en verwarrende, maar steeds weer verrassende en enerverende reeks. Een uniek stripverhaal. Met bijdragen van o.a. Luuk Bode, Marq van Broekhoven, Kim Duchateau, Maaike Hartjes, Mark Hendriks, Milan Hulsing, Erik Kriek, Nix, Peter Pontiac, Marcel Ruijters en Tonio van Vugt.

...
...