Marinus de Ruiter
The Florida Project info
*****
Vanaf 8 februari 2018 in de bioscoop
IFFR 2018
Kinderen in speelfilms, ik heb er vaak moeite mee. Vooral in Hollywood riekt het naar kinderarbeid en, als we voormalig kindsterretje Corey Feldman mogen geloven, de akeligste #metoo-affaires. The Florida Project had ik om die reden over kunnen slaan, maar omdat er naast minderjarigen ook een rol in is weggelegd voor meesteracteur Willem Dafoe werd ik toch nieuwsgierig. Dit rauw-realistische drama was een van de publiekstrekkers op het afgelopen International Film Festival Rotterdam, wat mij betreft geheel terecht.

Het decor van The Florida Project wordt gevormd door de in Jamin-achtige kleuren geschilderde hotels, fastfoodrestaurants en ijscostalletjes in de omgeving van Disney World Florida. Dafoe speelt Bobby, manager van een motel dat er niet in slaagt een graantje mee te pikken van het toerisme naar het peperdure megapretpark. Het in felle tinten paars geschilderde Magic Castle is daardoor genoodzaakt kamers langdurig te verhuren aan pechvogels als de alleenstaande jonge moeder Halley, die erop los hosselt om haar dochtertje Moonee te onderhouden.

Het zijn vooral Moonee en haar carrousel van tijdelijke speelkameraadjes die onze blik sturen, waardoor de film een dromerige uitstraling krijgt die niet kan verhullen hoe hun moeders en vaders in het met steeds meer gebreken kampende motel de grip op het leven verliezen. Zo ook Halley, die met haar grote waffel de hele wereld lijkt aan te kunnen, net als haar dochter trouwens, maar zelf ook nog te veel kind is om zich tegen het noodlot te beschermen. Bobby ziet alles met lede ogen aan en het is knap hoe Dafoe de indruk wekt dat de man het allemaal al veel vaker heeft zien gebeuren.

Dat ik na afloop niet geheel ontmoedigd de zaal verliet was dankzij de regie en het scenario van filmtalent-van-het-moment Sean Baker, wiens personages krachtig en zelfbewust overkomen, ondanks hun machteloosheid. Ook cameraregisseur Alexis Zabe, eerder verantwoordelijk voor videoclips van Die Antwoord en Rihanna, heeft oog voor de schoonheid tussen alle ellende. En dan is er nog de impliciete sneer naar Disney, de grootgrutter in kindervertier die zich voordoet als weldoener, maar die eerder aanstichter lijkt van de schrijnende situaties die The Florida Project blootlegt.

The Florida Project