Snel contact


Mail, schrijf of bel:
agentschap@zone5300.nl
Postbus 56660
1040 AR Amsterdam

Disciplines
Marcel Ruijters
Studeerde af aan de kunstacademie in Maastricht, in de richting Grafiek/Schilderen. Hij ontving in 1992 de aanmoedigingsprijs van de Haarlemse Stripdagen en in 2001 een werkbeurs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Architectuur en Vormgeving. Werkt in zeer uiteenlopende stijlen, van gedetailleerde houtsnedeachtige tekeningen tot karikaturen, maar heeft ook jarenlang voor Sesamstraat Maandblad gewerkt.

Marcel is zeer geïnteresseerd in geschiedenis; zijn op de Middeleeuwen gebaseerde album Sine Qua Non oogstte in de Nederlandse en Franse pers veel lof. Voor De Humanist maakte hij politieke prenten.

Bestiarium (32 pag, verschenen in eigen beheer: augustus 2011) is een prentenboek, uitgevoerd in scraperboard om de esthetiek van middeleeuwse houtsnedes te benaderen. Men schraapt nl. wat wit moet worden weg op een zwartgelakt karton. De eerste editie (2008) werd gezeefdrukt in vier kleuren, waarvoor ik vier aparte films handmatig heb gemaakt. De tweede herziene druk (2011, in eigen beheer) is ge-offset, met een digitale inkleuring. De meeste afbeeldingen van fabeldieren en Plinische rassen zijn variaties op traditionele bronnen, zoals Jacob van Maerlant.

1348 (36 pag, verschenen bij Le Dernier Cri, juli 2011), is een prentenboek, verschenen is een prentenboek uitgevoerd in offset en zeefdruk met als thema's de pest, de middeleeuwse tuin en de wildeman. Ook wilde ik de onverschillige wreedheid van veel middeleeuwse prenten die op ons nogal surrealistisch overkomt, benaderen. Het is mijn eerste uitgave in kleur. Hiervoor heb ik een digitale inkleuring ontwikkeld. Het doel was op groter formaat te werken, met prenten die elk een eigen verhaal vertellen, om zo los te komen van traditionele strip-verteltechnieken. Een selectie hieruit werd tentoongesteld in Boedapest, voorjaar 2011 met steun van de stripintendant van het Fonds BKVB.

Marcel nam deel aan een Workshop illuminatie (september 2011) te Forcalquier (Fra) i.s.m. Romuald Sourisse. Traditionele middelen zoals perkament, bladgoud en natuurlijke kleurstoffen zijn gebruikt voor kopieën van mijn tekeningen. Deze leidden tot een expo in Galerie Librairii L. Meer expo's in Frankrijk en de Benelux zijn gepland. Tevens werd op deze gelegenheid van een selectie tekeningen een ander prentenboek samengesteld, Colorare Humanum Est (verschenen: januari 2012) dat opgevat moet worden als een kleurboek voor volwassenen.
Factsheet
  • Marcel werkt ook soms in 3-D; zo heeft hij van alle karakters uit zijn Dr. Molotow- enTroglodytes-strips 30 cm hoge beeldjes uit klei gemaakt.
  • Zijn beeldverhalen verschenen in meer dan 10 landen, waaronder Frankrijk, de VS, Slovenië, Duitsland en Italië.
  • Hij werkt momenteel aan twee graphic novels. Een gebaseerd op heiligenverhalen en een biografie van Jheronimus Bosch.