tekst: Liorah Hoek / beeld: Marijn van der Waa
Filmfestival Logboek 2003
iorah\'s survival guide logo 125 x125 (bij artikel)
Aflevering 5: zondag 26 januari 2003

Tweedehandsjes

Het filmfestival draait om keuzes. Één keuze staat echter centraal: de keuze van films. Eigenlijk zou het aanbod zo moeten zijn, dat u alle films zou kunnen zien en over alle films uw eigen oordeel kan vellen. Zoiets gebeurt op de Volkskrantdag. Die mensen hebben niets te kiezen. Maar nu de rest van de filmfestivalbezoekers; hoe moeten die tot een keuze komen?

Bij uw keuze kunt u natuurlijk vertrouwen op uw eigen kennis, maar als deze niet filmencyclopedisch is, volstaat dat bij lange na niet. Voor deze keuze-nood zijn er gelukkig diverse protheses mogelijk: uw filmkennissen, de catalogus en de diverse uitgaven van het festival en natuurlijk andere media die berichten over diverse films.

Deze keuzeprotheses zijn echter niet geheel zonder risico. U veroorzaakt bij uzelve verwachtingen en verwachtingen kunnen teleurgesteld worden. Daarnaast heeft u voor een kort moment door de ogen van de recensent of de filmkennis gekeken en bent u bij voorbaat attent gemaakt op diverse gebeurtenissen in de film. Behalve dat de verrassing eraf kan zijn, kijkt u nog steeds gedeeltelijk met hun ogen. Uw kijkt met een tweedehandse blik.

Bepaalde mensen zijn zo allergisch voor de tweedehands blik dat ze het liefst blind een kaartje zouden kopen. Ik noem ze de die-hard sneakers. Ik ken er weinig die het festival bezoeken. Het is immers geen sinecure om blind een film of twintig uit te 'kiezen'.

Om een tweedehandse blik zoveel mogelijk te vermijden - zonder er een kansspel van te maken - kunt u maar één ding doen: uw eigen smaak zo helder mogelijk houden. Met de summiere informatie uit het festivalkrantje kunt u dan een heel eind komen. De informatie in het krantje zou voor dat doel overigens wat objectiever mogen, teneinde zo min mogelijk verwachtingen te scheppen. Gewoon harde feitelijke informatie, waar u uw eigen smaak op los kan laten.

Eigen smaak is een handig ding. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor smaak -goede of slechte of wan- het is allemaal om het even. Als u maar smaak heeft. Liefst zo specifiek mogelijk. Nee, niet dat eclectische van allerlei smaakjes door elkaar, het is geen fusion. Doet u maar een helder consistent geheel: uw geheel eigen smaak, die u uniek maakt.

Mensen met smaak kunt u overigens makkelijk herkennen, want dat zijn ook mensen met Een Mening. Nu is me de laatste dagen opgevallen, hoe vaak ik geen mening heb. Of hoe vaak ik me laat beinvloeden door degenen met Een Mening. In tegenstelling tot de doorgewinterde sneakers heb ik geen moeite met informatie vooraf. Ik heb meer moeite met de gesprekken achteraf. Door mijn gebrek aan enige samenhangende smaak, ben ik net na de film op m'n kwetsbaarst.

Beste mensen met smaak,
Zou u enige solidariteit kunnen opbrengen voor de smaak-lozen?
Zij hebben het zwaar in deze tijd van vierkante meningen.
Hou uw tweedehands blik voor u!
lees verder »
1/2/3/4/5/6/7/8/9/10/11