Sculder & Mully
Sculder's & Mully's GO's en DON'T's
Birthday Girl, GB/2001
26-6-2002
Regie: Jez Butterworth. Met: Nicole Kidman, Ben Chaplin, Vincent Cassel, Mathieu Kassovitz.
Vanaf 27 juni in de bioscoop

Als Nicole Kidman ooit een misstap in haar carrière heeft begaan, hebben wij 'm in elk geval gemist. Zelfs in mindere films bleef ze altijd overeind, en het kameleonitische gemak waarmee ze de meest uiteenlopende rollen naar zich toe trekt indrukwekkend. In 'Birthday Girl' voegt ze een nieuw karakter aan haar cv toe: dat van Russisch postorderbruidje.
De sneue, stijve Engelse bankemployé John Buckingham (een aandoenlijke Ben Chaplin) is het wachten op de ware zat en besluit zijn geluk een handje te helpen door via de website van 'From Russia With Love' een vrouw te bestellen. Wanneer Nadia op het vliegveld arriveert blijkt ze geen Engels te spreken, zoals het bureau beloofd had, en de eerste Œhuwelijksnacht‚ bestaat uit een snelle handwerkklus bij de slaapkamerdeur; romantiek is ook niet meer wat het was. Maar hoewel Nadia het woordenboek Engels-Russisch vooral gebruikt om de mieren in Johns huis mee dood te slaan, ontstaat er toch toenadering tussen de twee. Wanneer er echter op Nadia‚s verjaardag twee Russische vrienden opduiken, volgt een wending die we hier niet zullen verklappen.
'Birthday Girl' is een geslaagde mix van comedy, drama en thriller. De Franse acteurs Vincent Cassel en Mathieu Kassovitz overtuigen als Russen (die onderling godzijdank Russisch spreken en geen Engels met een gek accent), en Nicole Kidman ís gewoon het Russische straatmeisje dat ze speelt. Alsof je haar voor het eerst in een film ziet. GO!
Bad Company, USA/2002
26-6-2002
Regie: Joel Schumacher. Met: Anthony Hopkins, Chris Rock, Kerry Washington, Peter Stormare.
Vanaf 27 juni in de bioscoop

Wie de namen van Jerry Bruckheimer ('Pearl Harbour, 'Black Hawk Down') en Joel Schumacher ('Batman & Robin', '8MM') op één affiche tegenkomt, weet wat-ie kan verwachten: explosies, kogels, een plot zo plat als een knoop op een strijkplank, nog meer explosies, personages met de diepgang van een aflevering 'RTL Boulevard', ongegeneerd Amerikaans patriottisme, en hadden we al explosies genoemd?
In 'Bad Company' draait het - oh originialiteit - om een kernbom, die Bosnische terroristen tot ontploffing willen brengen in, u voelt 'm al, hartje New York. De enige die kan voorkomen dat de bom in handen van de stoute schurken valt is Jake Hayes (Rock), de tweelingbroer van een vermoorde CIA-agent die geïnfiltreerd was. De onervaren Hayes moet in negen dagen worden opgeleid tot undercover-agent, en voordat je '48 Hours' of 'Lethal Weapon' kunt zeggen wordt hij gekoppeld aan de geharde Gaylord Oakes (Hopkins). Wat voor Rock het sein is om tot het bittere einde echt heel erg gevatte, oh zo streetwise oneliners af te vuren. En nee, géén van die grappen gaat over de voornaam van agent Oakes. Er zijn weliswaar één of twee leuke momenten en een spectaculaire autoachtervolging door een korenveld, maar vonken doet het nergens. En vergeleken met het idiote script, waarin de met machinegeweren gewapende schurken nog geen olifant raken terwijl ze bij bosjes vallen voor de met klapperpistooltjes uitgeruste CIA-agenten, is een serie als 'The A-Team' een toppunt van realisme. Sculder en Mully zetten hun geld dan ook liever in op het binnenkort te verwachten 'The Men In Black II': naar alle verwachting grappiger, spannender én geloofwaardiger dan dit bloedeloze confectieproduct. DON'T !!!
Blade II (USA, 2002)
12-6-2002
Regie: Guillermo del Toro. Met: Wesley Snipes, Kris Kristofferson, Luke Goss, Ron Perlman.
In 1998 was er 'Blade', een duizelingwekkende mix van actie en horror, met Wesley Snipes als de uit graniet gehouwen half mens-half vampier die er zijn persoonlijke missie van heeft gemaakt zijn bloedzuigende halfbroeders en -zusters een kopje kleiner te maken. Het bloed spuit waar het niet gaan kan, en een vervolg was onvermijdelijk: 'Blade II' (ondertitel 'Bloodhunt'), wederom met Snipes in de titelrol en de steeds knoestiger uitziende Kris Kristofferson als zijn menselijke partner Abraham Whistler. Onder het motto "maximale actie, minimale dialoog" worden er weinig woorden vuil gemaakt aan Blade's voorgeschiedenis en gaat de film meteen in de vierde versnelling.
Een nieuw, gemuteerd vampierras dat de Reapers wordt genoemd maakt in rap tempo zijn slachtoffers onder zowel mens als vampier, en een eenvoudige rekensom leert dat het dan snel afgelopen zal zijn met de wereldbevolking. Om de Reapers te bestrijden ziet Blade zich gedwongen samen te werken met een elitecorps van vampiers, The Bloodpack. Wat volgt is een aaneenschakeling van 'Aliens'-achtige actie, virtuoze gevechtsscènes en veel, véél bloed en ingewanden. Voormalig Bros-lid Luke Goss doet als opper-Reaper Jared Nomak een goede poging zijn boysband-verleden van zich af te schudden onder een flinke laag gore make-up, maar de eer van grote engerd gaat naar de altijd geweldige Ron Perlman als de onbetrouwbare Bloodpack-leider Reinhardt.
De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro bewijst met 'Blade II' dat hij niet alleen een sferische en intelligente film kan maken zoals het prachtige 'The Devil's Backbone', maar dat hij met snoeiharde actie en mindless entertainment minstens even goed uit de voeten kan. GO!!!
Vanaf 13 juni in de bioscopen
Klik hier voor de recensies van het Festival van de Fantastische Film.
1/2